Forrás: http://greenr.blog.hu/

 

"Humánökológia tanfolyam indul!
Jelentkezési határidő: szeptember 13.

Veszélyes mértékben átalakítottuk bolygónkat. Az éghajlat gyors változása, az élővilág sokszínűségének rohamos csökkenése, a szennyezések garmadája, valamint számos további környezeti probléma mindnyájunk életminőségének drasztikus romlásával fenyeget. A sivár élővilág, éhínség, vízhiány, nyomor és káosz által terhelt jövőt azonban elkerülhetjük, amennyiben bátran szembenézünk a problémákkal, és kitartóan teszünk ellenük.

Ezt a szembenézést és cselekvést igyekszik előmozdítani az a tízhónapos humánökológia tanfolyam, amelyet a Kisközösségek Nonprofit Kft. indít „Rapa Nui vagy Tikopia? – Ökológiai válság és kiútlehetőségek” címmel 2010. szeptember 20-ától. A tanfolyamra szeretettel hívunk minden érdeklődőt!



KIKNEK AJÁNLJUK? Előképzettségtől és korosztálytól függetlenül ajánljuk a tanfolyamot mindenkinek, aki szeretne többet tudni a környezeti problémákról és enyhítésük lehetőségeiről. Leginkább pedig azoknak az embereknek, akik tenni is kívánnak a környezeti gondok ellen. Különösen érdekes lehet mindazok számára, akiknek hivatása kötődik a környezeti problémákhoz, illetve e témakörben kívánnak dolgozni a jövőben. Kiemelten javasoljuk:
- tanároknak, akik megalapozott tudást akarnak átadni a fiatalok számára a környezeti problémákról;
- civil szervezetek munkatársainak és önkénteseinek, akik hatékonyan szeretnék meggyőzni az embereket az életmódváltás fontosságáról;
- újságíróknak, akik szakmailag korrekt cikkeket akarnak írni környezeti témákban;
- az államigazgatásban dolgozóknak, akik felelősségteljes (ön)kormányzati döntésekhez szeretnének munkájukkal hozzájárulni.

TÉMAKÖRÖK. A tanfolyam hat nagy téma köré csoportosul:
1. Az emberi bioszféra-átalakítás története – Az ember lényegesen nagyobb mértékben alakítja át a bolygót, mint bármelyik másik faj. Vajon miként váltunk ilyen különleges élőlénnyé? Megvizsgáljuk az emberi történelmet egy szokatlan nézőpontból.
2. A fő környezeti problémák áttekintése – Milyen változásokat okozunk a bioszférában, és milyen társadalmi következményekkel járnak ezek? Éghajlatváltozás, erdőirtás, fajkihalások, vízszűkösség és társaik. Sokat hallunk róluk, de gyakran egymásnak ellentmondó információkat kapunk. Igyekszünk tisztább képet kialakítani a környezeti problémákról.
3. A környezeti problémák társadalmi háttere és a fő kiútlehetőségek – Mely alapvető társadalmi okokra vezethetők vissza a környezeti gondok? Változtathatók-e ezek a tényezők, és ha igen, hogyan? Megkíséreljük áttekinteni és rendszerbe foglalni az idekapcsolódó tudás legjavát.
4. Az ökológiai gondolkodásmód alapjai – Ökológiailag fenntartható társadalmak csak akkor jöhetnek létre, ha kultúránk uralkodó gondolkodásmódja alapvetően átalakul. Ez a változás már meg is indult: bár még korántsem vált dominánssá, az ökológiai gondolkodásmód egyre terjed. Vajon melyek a fő jellegzetességei, és miben tér el a ma uralkodó gondolkodásmódtól?
5. Ellenérvek az „antizöld” érvekkel szemben – Egyesek szerint világunk úgy jó, ahogy van, környezeti problémák nem is igazán léteznek. Vagy ha mégis, nem jelentenek komoly veszélyt: egy-két új technológia, meg egy kis gazdasági növekedés mindent meg fog oldani. Melyek a legjellegzetesebb „antizöld” érvek, és milyen ellenérveink lehetnek velük szemben?
6. Mit tehetünk mi? – Mindenki tehet valamit a környezeti problémák ellen, a fenntartható társadalmak érdekében. Általában az egyéni lehetőségekre szoktunk koncentrálni, holott a közös cselekvés mindig hatásosabb. Vajon mit tehetünk főként helyben, más emberekkel összefogva egy ökologikusabb életmódért? Áttekintjük a fő lehetőségeket.

A tanfolyam részletes tematikája ide kattintva érhető el.

ELŐADÓ. A tanfolyam előadója Dr. Takács-Sánta András ökológus, az ELTE Környezettudományi Centrumának adjunktusa. Több mint egy évtizede tanít a tanfolyam témáihoz kötődő tárgyakat az ELTE Természettudományi és Társadalomtudományi Karán egyaránt, olykor más egyetemeken is. Egy időben az MTA Szociológiai Kutatóintézetében dolgozott az első itthoni települési klímaprogramok elindításán. A Bioszféra-átalakításunk nagy ugrásai című könyv, továbbá mintegy kéttucat szakcikk, illetve könyvfejezet szerzője. Emellett szerkesztője az Éghajlatváltozás a világban és Magyarországon című könyvnek, a Paradigmaváltás?! című kötetnek, valamint társszerkesztője a Természet és gazdaság című ökológia közgazdaságtan szöveggyűjteménynek. Tudományos munkássága mellett tíz éven át volt szervezőbizottsági tagja a Védegylet Egyesületnek. 2008-tól a Kisközösségi Program szakmai vezetője. Részletes önéletrajza (benne számos cikkének internetes elérhetőségével) itt olvasható.

MÓDSZER. Az előadások során interaktivitásra törekszünk majd, vagyis bőven lesz lehetőség a beszélgetésre, vitára is. Ennek érdekében az előadások kiscsoportokban (legfeljebb húsz fő) fognak zajlani. Olykor mindnyájunk által olvasott (rövidebb) írásokról beszélgetünk, lesznek filmvetítések, tavasszal pedig kirándulunk is. Minden egyes előadáshoz kapcsolódóan ajánlott olvasmányok segítik az egy-egy téma iránt részletesebben érdeklődők elmélyülését.

KIMENET. A tanfolyam hivatalos, állami végzettséget nem ad. Reményeink szerint azonban sok tudást és új szemléletmódot annál inkább. Akik az előadások legalább 75%-án ott voltak, oklevelet kapnak a tanfolyam elvégzéséről.

IDŐPONTOK. A tanfolyam 2010. szeptember 20-ától 2011. július 19-éig tart minden héten 1x2 órában. Ideális esetben két csoportot indítunk: hétfőn 18 órától 20 óráig és kedden 18 órától 20 óráig. (Csak akkor indul el mindkét csoport, ha kellő számú jelentkező gyűlik össze.)

HELYSZÍN. A HuMuSz-ház: Budapest XI. Saru utca 11. – pár perc sétára (vagy egy villamosmegállónyira) a Móricz Zsigmond körtértől, illetve a Petőfi-híd budai hídfőjétől. A HuMuSz-ház igazi oázis a betonrengetegben, ahol egy barátságos teremben, illetve jó idő esetén egy nagyon hangulatos kertben beszélgethetünk.

DÍJ.A tízhónapos tanfolyam díja 50 000 Ft, amely négy egyenlő részletben fizetendő (szeptemberben, novemberben, decemberben és februárban), akár készpénzben, akár átutalással. A befizetett összeggel a Kisközösségi Program megvalósulását támogatja. Cégek számára a teljes összeg leírható költségként.

A JELENTKEZÉS MÓDJA. Ha jelentkezni szeretne a tanfolyamra, kérjük, először írja meg ezt a szándékát a humanokologia [kukac] gmail.com címre legkésőbb szeptember 13-ig. Ebben a levélben mindenképp jelezze, hogy a fenti két csoport közül melyik felelne meg Önnek (természetesen opció az is, hogy mindkettő megfelel). Ezután mi megírjuk, hogy a választott csoportban van-e még hely. Amennyiben igen, küldünk információkat arról, hogy miként kellene befizetnie a tanfolyam díjának első részletét. Ennek határideje szeptember 15. Jelentkezése csak az összeg befizetésével válik majd érvényessé és véglegessé. (Ha az egyik csoport esetleg nem indulna el, az oda jelentkezetteknek természetesen visszautaljuk a teljes befizetett összeget.)

Ha bármi kérdése van a tanfolyammal kapcsolatban, kérjük, írja meg nekünk a humanokologia [kukac] gmail.com címre.

Első alkalom szeptember 20-án, illetve 21-én (ahol a tanfolyam címének rejtélyére is fény derül).

Szeretettel várunk minden érdeklődőt!

Aklan András és Takács-Sánta András
a Kisközösségek Nonprofit Kft. ügyvezetői"

A bejegyzés trackback címe:

https://zsezoldblogja.blog.hu/api/trackback/id/tr162252397

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Szélvadászok kora 2010.09.07. 09:19:42

A szél helyben termeli az energiát, helyben is használható fel. A szélerőgépek felhasználási köre elképesztően széles, legyen szó akár egy hibridrendszerben megoldott térvilágításról, nyaralónk teljes energiaigényének megoldásáról, vagy egy halásztanya...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása